RosanneM.reismee.nl

De feestdagen

Lieve allemaal,

Hopelijk heeft iedereen hele goede feestdagen gehad. Ik heb al vernomen dat het helaas geen witte kerst is geweest maar wie weet gaat dat nog komen? Alle kerstdiners, oliebollen en glazen champagne en extra kilo's zijn weer geweest. Dat is hier allemaal niet aan de orde maar ik kan wel zeggen dat ik een kerst en oudjaar heb gehad die ik nooit zal vergeten!

De 23ste hebben wij met de 4 vrijwilligers samen in de bar gevierd, ter ere van een verjaardag. Deze bar bestaat uit tafeltjes en stoeltjes die buiten uitgestald zijn maar je kan er koude drankjes krijgen! Heel vermakelijk aangezien er net nieuwe rumble strips (drie achter elkaar die heel hoog zijn) zijn aangebracht op de weg, vlak voor de bar. Je kunt wel nagaan hoe dat er uitziet met al die oude auto's hier, zonder straatverlichting en zonder waarschuwingsbord.

Vervolgens was het dan kerstavond. Uiteraard was er 's avonds een kerkdienst. Deze duurde zoals gewoonlijk drie uur en begon om half 9, wat voor mij al heel laat is aangezien ik dan normaal al in bed lig. Deze dienst was een redelijk ''normale'' , voor Ghanese begrippen dan. Veel gezang gedans en gepreek. In slaap vallen is er in ieder geval niet bij want de muziek wordt verzorgd door een hele luide band en schelle microfoons waar tijdens het preken nog eens in geschreeuwd wordt. Het begin van de dienst was nog een beetje onzeker, het was namelijk een avond zonder elektriciteit wat dus betekende dat de kerk ook pikkedonker was. Gelukkig werd er voor licht gezorgd met een generator waardoor er toch twee lampen konden branden. De opkomst was helaas niet zo groot omdat het natuurlijk lastig en heel gevaarlijk is om zonder licht bij de kerk te komen. Het was leuk om te zien dat onze host-vader, Jonathan, vandaag al het preken zelf deed (hij is namelijk de pastoor in de kerk.) Ik moet zeggen hij is heel overtuigend en saai is het in ieder geval niet snel. Als hij dan ook zoiets als water of amen roept doet iedereen luidkeels mee.

Vervolgens was het dan kerst. Echt een rare gewaarwording omdat het totaal niet voelt alsof het december is met het warme weer. Kerst draait hier vooral om het geloof en naar de kerk gaan.Het wordt dus niet uitgebreid gevierd met cadeaus, kerstbomen, diners en kerstmuziek. Om het toch een beetje westers te maken hebben we cadeautjes gekocht voor het hele gezin en deze met kerst uitgedeeld. (Ik moet zeggen dat ik skyradio, the christmas station, wel een beetje gemist heb die dagen.) Ik was heel verbaasd want geen van beide dagen gingen we naar de kerk. Waarschijnlijk was er wel een dienst maar waren wij daar gewoon niet bij aanwezig...

Dan is er nog 31 december. Ook dit werd gevierd met een bezoek aan de kerk. Rond 8 uur vertrokken we om 9 uur begon de dienst. Ik moet zeggen dat ik er eerst niet zo naar uitzag maar ik vond het echt heel speciaal om mee te maken. Alle mensen waren blij en zagen er mooi uit. Er was veel gezang, gedans, gepreek en iedereen kreeg een blessing. uiteindelijk waren we om 1 uur weer thuis, moe maar een mooie ervaring rijker!

tot slot zijn we nieuwjaarsdag op nieuwjaarsdag met de 4 vrijwilligers afgereisd naar Tamale omdat we waren uitgenodigd voor een nieuwjaarsfeest. We werden persoonlijk met een auto opgehaald en weer weggebracht. Het feest bleek bij een heel luxe huis te zijn, dus we hebben ons echt even in een westerse omgeving ondergedompeld. Lekker gegeten, gedronken en genoten. Raar om je na zo'n lange tijd weer in een luxe omgeving met westerse muziek, tv's glanzende vloeren en spiegels te begeven. Al met al een super begin van het nieuwe jaar!

Hopelijk is voor iedereen 2012 goed begonnen en moge het voor jullie allemaal een fantastisch jaar worden!

Charlot

Jeej ik ben de eerste! Jammer dat je nog maar 3 minuten op Facebook was net, maar dit verhaaltje maakt een boel goed :) Wat heb je nou uiteindelijk de hele tijd met kerst gedaan dan als je niet naar de kerk ging? daar ben ik nog wel nieuwsgierig naar. Wel heerlijk lijkt me dat zeg, dat feest op nieuwjaarsdag na al die tijd zonder enige luxe. Zet hem op nog, hopelijk gaat het je lukken om nog naar het zuiden te gaan voor een project! Knallen met die hap in 2012! Liefs xxx

mama

Ha schat,
We hebben elkaar ntuurlijk al gesproken, maar nogmaals: de allerbeste wensen voor 2012! Wat zal dat vreemd zijn geweest, diel uxe ineens. Gelukkig dat je mee kon ook al voelde je je niet erg lekker! Nu nog naar Mole, ben benieuwd of jullie nog een slaapplek vinden.... Geniet nog van de laatste weken bij de kinderen in het weeshuis, want het tweede project laat nu vast niet lang meer op zich wachten!
dikke kus

Lotje

Hee zusje,
Zat hier net met mama achter de laptop je verhaaltje te lezen. Fijn om te lezen dat je de dagen goed bent doorgekomen, ondanks de vele kerkbezoeken;) Ben wel benieuwd hoe die diensten gaan, heb een beetje spijt dat ik toen niet ook een keer naar de kerk ben geweest...Moet zeker genieten zijn geweest tijdens het luxe feest! Nu kan je dr vast weer een tijdje tegenaan! Ben benieuwd hoeveel wilde dieren je zult zien in Mole (of als je dit leest waarschijnlijk al hebt gezien)
liefs

Laura

Heee Rosanne!!
Ik heb net even je hele blog doorgelezen, want ik had dat al een hele tijd niet meer gedaan ;). Klinkt echt superleuk wat je daar allemaal doet, echt heel mooi werk doe je! En natuurlijk super dat je kan helpen bij de opbouw van dat weeshuis. Dan zie je ook echt resultaat van wat je doet lijkt mij. Vandaag en gister en eergister heeft het hier heel fijn gestormd, maar daar heb jij bij die zomerse temperaturen vast geen last van :p. Jou kennende ben je natuurlijk al poepiebruin geworden inmiddels ;). Heel veel succes nog bij wat je allemaal gaat doen, en veel plezier natuurlijk! Geniet ervan! En als je terug bent gaan we snel weer in de stad een wijntje of biertje drinken, die heb je daar waarschijnlijk ook niet veel gehad ;). Ik kijk uit naar je volgende blog!

papa

Ha m'n meisje,
Had natuurlijk ook al eeen en ander gehoord. Leuk om te lezen wat je allemaal mee maakt.Natuurlijk ook de allerbeste wensen voor jou in 2012. Het zal vast een onvergetelijk jaar worden. Voor ons ook trouwens; verhuizen, nieuw land, nieuwe omgeving en nieuwe mensen.
Spannend allemaal.
Nog lekker genieten daar, en op naar de nieuwe plek voor de laatste 3 maand.
Liefs en een dikke knuffel. Pap

Arjan

Ha Rosanne,
dit ga je nooit meer vergeten. Wat een ervaringen. En dan ben je amper op de helft! Ik kijk uit naar foto's. Misschien zien we straks al wat van Hilde; als ze terug is zet ze vast wat op haar site. En op die foto's sta jij vast ook. Alvast veel succes bij je volgende project.
Groeten, maak je nuttig en geniet!
Arjan

Tess

Hee Rosanne!
Een heel gelukkig nieuwjaar!
Wat klinkt het allemaal bijzonder zeg, Ik ben super benieuwd naar foto's! Ik ben het niet vergeten hoor je blog. Zo te horen heb je het ook erg naar je zin en doe je hele bijzondere dingen. Ik vind het leuk om je blog te lezen en hoop dat je nog heel veel bijzondere/leuke dingen mee gaat maken!
Xx
Tess