Zo zit dat in Ghana....
Lieve allemaal,
Aangezien het nog niet zo heel erg lang geleden is dat ik mijn vorige blog geschreven heb, en ik in de tussentijd niet heel veel speciale dingen gedaan heb, behalve dan het tripje naar de crocodile pond in Paga natuurlijk, maar omdat ik daar geen heel blog mee kan vullen dacht ik laat ik in deze blog eens even over een aantal alledaagse dingen vertellen. Zelf vroeg ik me deze dingen namelijk ook af voordat ik ging, terwijl ik ze nu al zo vanzelfsprekend vind.
Water
Er komt hier in huis gewoon water uit de kraan (hoewel ik denk dat dit niet in alle huizen in dit dorp het geval is als ik zo naar de lemen hutten kijk...) Het water uit de kraan kan je uiteraard niet dinken en het komt ook regelmatig voor dat het water niet stroomt, ongeveer 1x in de twee dagen. Gelukkig heeft ons gastgezi daar rekening mee gehouden en hebben ze altijd 3 grote plastic tonnne vol me water uit de kraan in de keuken staan waar we dan water uit kunnen halen. (Het water uit de douche stroomt trouwens nooit want hij is kapot. We douchen met een emmer en grote beker, de echte Afrika experience!) Het drinkwater moeten we in een shopje halen. Het kan in vlessen maar ook in zakjes van een halve liter, die veel goedkoper zijn. Wij drinken dan ook altijd het water uit de zakjes aangezien we hier zo'n 4 liter water per dag drinken. Eigenlijk heel handig, gewoon het puntje eraf bijten en drinken maar, neerzetten gaat zelfs ook nog. Water uit de lucht, als in regen, komt ier in het noorden nu niet voor. Volgens mij ga ik dat tijdens mijn verblijf sowieso weinig zien omdat het regenseizoen al ten einde liep toen ik hier arriveerde. Dat is dus wel heel lekker als je het Nederlandse weer gewend bent!
Temperatuur
Nu we het toch over het weer hebben even snel iets over de temperatuur. Het is hier nu elke dag rond de 28 graden (dat is redelijk koud voor de mensen hier, in februari zal het weer warmer worden..) In het zuiden is het altijd een paar graden kouder dan in het noorden. Ik zal er verder niet zo veel meer over zeggen om jullie thuis (in Nederland dan) niet de ogen uit te steken (hoop dat dat een goede uitdrukking is??)
Eten
Ik eet hier gewoon 3 maaltijden per dag. Het ontbijt is wit zoet brood met ei en thee (mijn favoriete maaltijd van de dag.) 's Middags krijgen we een warme lunch (meestal rijst, pasta of yam met plantain.) 's Avonds eten we weer een warme maaltijd (meestal rijst, pasta of yamsoofpotje.) We komen hier dus niets tekort, maar ik kan me wel verheugen op de groente, het vlees en de melkproducten van thuis want dat wordt hier niet veel gegeten. Even voor de duidelijkheid eten we niet met onze handen maar gewoon met mes en vork, of nou ja... eigenlijk altijd met een vork.
Geld
Ze betalen hier met de cedi, de centen heten dan pesewas. Makkelijk om mee te rekenen want 1 cedi is ongeveer 50 eurocent. Over de prijzen valt niet zo heel veel te zeggen, de meeste dingen zijn iets goedkoper dan thuis maar sommige dingen zijn juist weer veel duurder. (een watermeloen is maar 50 eurocent terwijl ik in Accra, eerlijk waar, een pot Nutella heb zien staan voor 20 cedi, 10 uro dus.)
Verkeer
Het verkeer is eigenlijk te omschrijven als: oude auto's en busjes (vaak volgepakt met mensen, dieren en goederen), slechte wegen en weinig verkeersregels. Opvallend is dat er hier in het noorden veel motoren, scooters en fietsen rijden (ook gewoon vrouwn met een kind op de rug op de scooter, leuk om te zien!) Als we ergens heen willen kunnen we de relatief dure taxi nemen, die ook heel oud en versleten zijn, maar het is natuurlijk leuker om de tro-tro te nemen wat wij dan ook meestal doen. Het is een minibusje vol met stoelen die er oorspronkelijk niet in stonden. Het busje vertrekt pas als elke beschikbare ruimte gevuld is, vaak inclusief het dak. Om een goed beeld van een tro-tro te krijgen zou je eigenlijk even moeten googlen, want omschrijven is lastig en foto's uploaden gaat denk ik ook niet lukken.) De tro-tro is de meest gangbare manier van reizen hier, tenzij je natuurlijk een eigen auto hebt.
Tijd
Zoals volgens mij overal in Afrika het geval is nemen ze het niet zo nauw met de tijd in Ghana (het enige dat volgens mij echt op tijd gaat is het vliegtuig.) De bus naar het noorden kwam bijvoorbeeld 2 uur later maar niemand die daarover begon te klagen en ik moet bekennnen dat ik er zelf ook steeds beter aan begin te wennen. Ik kijk nu helemaal niet meer raar op als ik drie kwartier moet wachten op mijn bestelling van 2 loempia's. Het is wel een goede persoonlijke ontwikkeling, het kwijtraken van je ongeduldigheid haha. Als we het hebben over de tijd van opstaan en naar bed gaan kan ik zeggen dat ik rond 5.00 uur wakker ben en ik rond 19.30 uur naar bed ga. Een heel ander ritme dan thuis dus!
Beesten
Tot nu toe heb ik nog helemaal geen wilde beesten gezien die je in Afrika zou verwachten, met uitzondering van de krokodil afgelopen weekend. Er zijn echter wel heel veel beesten maar dan meer boerderij-achtige dieren: kippen, heel veel geiten, ezels, koeien, hagedissen en vliegen. Deze beesten lopen eigenlijk gewoon overal rond en lijken van niemand te zijn. Dit zal overigens wel niet opgaan voor de koeien en ezels.
Markt
Hier in Walewale is om de 3 dagen markt. Het is een redelijk grote markt waar vanalles te koop is, van fruit tot pennen en van kippen tot stoffen. Het is altijd een drukte van belang op de markt en er wordt veel onderhandeld. De meeste kraampjes worden beheerd door vrouwen. Het is altijd stoffig en er lopen overal mensen in felgekleurde kleding met schalen op hun hoofd. Het is heel indrukwekkend om te zien als je het helemaal niet gewend bent. Het is wel heel fijn dat als je iets nodig mocht hebben je het op de markt kan halen. (Ik heb afgelopen vrijdag 4 yards afrikaanse stof gekocht waar een naaister nu een jurk van aan het maken is.)
Na dit allemaal geschreven te hebben zie ik eigenlijk pas echt hoeveel dingen ik allemaal al vanelfsprekend vind na ongeveer anderhalve maand. En dat terwijl ik van al deze dingen thuis nog geen idee had. Ik hoop dt jullie thuis nu ook een beetje een betere indruk hebben van het leven hier in Ghana (zeker omdat ik waarschijnlijk geen foto's kan plaatsen.)
Ik hoop dat jullie mij blijven volgen en tot de volgende blog!
P.S. Leuk dat de blog tot nu toe zoveel gelezen wordt, bedankt voor alle lieve en leuke reacties.
Ha Rosan,
Leuk om wat meer over de dagelijkse gang van zaken te lezen. En wat was het fijn om je onlangs weer even wat langer echt te spreken! Blij dat je de krokodillen overleefd hebt....dat vind ik dus echt maar niks.... Hier raast momenteel de storm om het huis; echt Sinterklaas weer....
Heel veel liefs en je weet: Ik ben trots op je!
Kus,mama
Ha Rosannepanne!
leuk, leuk, weer een berichtje! Wat een andere wereld toch, en wat een lekker weertje;) Hier is t nu echt koud en we hebben nog een lange winter te gaan, brrrr. Dan zit je toch beter daar! Gek he, hoe snel het went daar, maar ook wel fijn. Leuk om te lezen hoe je leventje daar eruit ziet, je kunt nu toch wel een goed beeld vormen. Echt een heel ander ritme. Om half 8 naar bed en 5 uur op, pfff. Maarja, ook dat zal wennen lijkt me. Je klinkt al helemaal als een Ghanees (en miss zie je er straks met een bruin kleurtje en een -van je stof- genaaide jurkje ook nog wel een beetje zo uit, haha).
xxx
P.S. Heb je al kippen geslacht?
P.P.S. Ben je al bij de slager geweest?
P.P.P.S. ook ik ben trots op je;)
Ha Rosanne,
leuk gedaan, al die vanzelfsprekende dingen bespreken. Dat geeft een goed beeld van datgene wat je dagelijks tegenkomt. Een compleet andere wereld die je je toch snel eigen hebt gemaakt, zo te lezen.
Ik denk dat je al heel veel voor die kinderen betekent. Knap hoor dat je dit allemaal doet.
Nog heel veel plezier.
groeten.
Rosen! interessant verhaaltje weer! dit geeft inderdaad een goed beeld van wat daar allemaal normaal is maar voor ons echt niet! ik ben echt superbenieuwd naar de foto's. groetjes aan alle kindjes daar en veel liefs!
Dus het is allemaal best te doen eigenlijk! Heb je met de kinderen al Awale gespeeld? Of ze Nederlandse liedjes geleerd? Trouwens: op wat voor fiets jij nu fiets snap ik nog niet. Leg dan de volgende keer maar eens uit. En ook of dat zo makkelijk is in het rode mulle zand....
Groeten, dit keer uit Kroatië!
Haaaa Rosanne!!
Wat leuk dat je de alle daagse dingen ff op een rijtje hebt gezet, geeft me een veel beter beeld hoe je daar nu leeft. Vooral dat vroege opstaan en douchen met een bekertje lijken me heel erg wennen, haha. Maar goed het weer daar ben ik wel jaloers op!
Veel plezier nog! xx