RosanneM.reismee.nl

Mijn leven in Walewale

Lieve allemaal,

Allereerst sorry voor het lange wachten op een nieuw verhaal, ik heb nu ervaren dat internet niet altijd even makkelijk te verkrijgen is hier in Ghana. In deze weblog zal ik proberen (het meeste) te vertellen over wat er in de tussentijd allemaal gebeurd is en wat ik meegemaakt heb. (En dat is een hoop: tro-tro ritjes, bamboobikes, rode zandpaden, een weeshuis met 25 lieve kinderen, 34 graden buitentemperatuur, kikkers in de douche, slapen onder een klamboe, water drinken uit zakjes noem maar op.)

Toen onze tijd erop zat bij mama Mina in Accra werden Hilde en ik 's ochtends door een SYTO busje opgehaald en nadat deze nog twee andere vrijwilligers bij het Pink Hostel had opgehaald werden we naar het bussstation gebracht. We zouden namelijk 's ochtends vanuit Accra met de bus naar Tamale in het noorden vertrekken. Twee uur later dan gepland kwam die bus dan ook en deze was gelukkig heel comfortabel, dus we hadden niets te klagen. Na een lange maar mooie busreis kwamen we 's avonds laat aan in Tamale. Ook hier werden we weer door een SYTO busje opgepikt en naar het hotel gebracht. De volgende ochtend vertrokken we naar Walewale (nog verder naar het noorden.) Na een korte infobijeenkomst bij het SYTO kantoortje in Walewale werden we opgehaald door onze host-vader, pastoor Jonathan. (De familie is christelijk maar de meeste mensen in het noorden zijn moslim.) De familie is heel aardig en we hebben het prima voor elkaar. Walewale is een klein stadje, maar ik denk wel groter dan de stadjes in de buurt. Er is een keer in de 3 dagen een redelijk grote markt waar alles te kopen is wat je nodig mocht hebben.

Het belangrijkste is natuurlijk het project, daar heb ik nog niets over verteld. We vertrekken door de weeks elke ochtend om half 9 op onze bamboobikes naar het weeshuis, waar we om 9 uur aankomen. De eerste helft is over een geasfalteerde weg en de tweede helft over rode zandpaden. In het weeshuis leven 25 hele lieve kinderen die varieren in leeftijd, maar de oudste is niet ouder dan een jaar of 10. Ik had wel een iets ander beeld in mijn hoofd van het weeshuis (bijvoorbeeld stoelen en tafels en leerboeken enz.). De kinderen hebben namelijk helemaal niets. Geen stoel, geen tafel, geen speelgoed niets. Alleen een dak boven hun hoofd, een maaltijd per dag en elkaar. Ze gaan 's avonds naar familieleden (ooms, tantes enz.) maar die hebben geen geld om ze te eten te geven of voor nieuwe kleding. Ze kunnen dus ook geen engels spreken en dus ook niet met ons praten, communicatie gaat via gebaren en kreten. Tot nu toe brengen we iedere doordeweekse dag met de kinderen door van 9 uur tot 2 uur 's middags. Wat we doen is eigenijk met hun spelen en liefde en aandacht geven. Aan de ene kant is dit een beetje een teleurstelling want ik had gehoopt meer te kunnen doen, dingen als lesgeven en echte spelletjes maar dat is allemaal niet mogelijk. Aan de andere kant is onze aanwezigheid voor hun wel heel belangrijk omdat ze anders niemand hebben die hun aandacht geeft en een beetje voor hun zorgt.

Al met al was het een hele schok en openbaring om te zien dat er dus echt kinderen zijn die helemaal niets hebben en afhankelijk zijn van mensen die hun iets te eten geven en een dak boven hun hoofd. (In dit geval is dat onze host-vader Jonathan, hij heeft het weeshuis opgezet en huurt het pand en zorgt voor 1 maaltijd per dag. Hij heeft echter ook geen geld om meer voor de kinderen te kunnen kopen. Wel heeft hij het plan om een nieuw weeshuis voor de kinderen te bouwen helemaal voor hunzelf met betere faciliteiten. Hij heeft de grond al gekocht alleen nu is er nog geld nodig om de bouw te beginnen. Waarschijnlijk willen Hilde en ik hem daarbij helpen en geld doneren om de bouw te kunnen starten. Hierover zijn we nu nog met hem aan het praten.

Zoals ik al zei zijn de weekenden vrij en kunnen we dus reizen en dingen gaan ondernemen. We zijn al een weekend naar Tamale geweest (helaas was het internet daar zo traag dat ik in een uur een mail en een facbookberichtje kon schrijven, geen weblog dus....) Daar hebben we een nachtje in een hotel geslapen en de stad bekeken. Dit weekend zijn we in Bolgatanga, oftewel Bolga, een uurtje met de tro-tro naar het noorden. En daar zit ik dan nu in een internetcafe dit verhaal te schrijven

Wink
. Het plan is om hier een weekend te blijven om de stad te zien en op maandag nog verder naar het noorden te gaan met de tro-tro, naar Paga (een paar kilometer van de grens met Burkina Faso) daar is namelijk een crocodile pond. Genoeg te doen dus in de weekenden!

Ik zie nu dat mijn uur internet er bijna opzit, ik moet er dus een einde aan breien. Ik hoop dat ik jullie weer even genoeg updates gegeven heb en ik hoop snel weer te kunnen schrijven!

Arjan

Wow!! Wat een geweldig verhaal zeg. En wat goed om zo bij de plannen rond het nieuwe weeshuis betrokken te zijn. Je bent er eigenlijk nog maar net !!
En wat fijn dat jullie echt iets voor die kinderen betekenen. Dat moet een geweldige ervaring zijn. Ondanks dat je meer had willen doen. En: wie weet wat er nog allemaal mogelijk is de komende tijd...

Heeeel veel succes gewenst,
Arjan

Charlot

Hee roxy! Wat een leuk maar heftig verhaaltje zeg! Lijkt me inderdaad heel moeilijk om daar mee om te gaan, als die kinderen echt helemaal niets hebben en je ook niet met ze kunt communiceren. Wel knap van je. En ook heel goed dat jullie willen helpen en geld willen doneren voor het weeshuis. En superleuk natuurlijk om in de weekenden al die leuke dingen te doen! Gezellig ook die kikkers in je douche ;) Heel veel plezier nog, en zet 'm op :) ik wacht al met smart op je volgende verhaaltje. Liefs, xxx

mama

Ha lieverd,
al behoorlijk ingeburgerd merk ik; de tro-tro en de bamboobike als vervoermiddel zijn blijkbaar al heel gewoon. Wees maar heel lief voor de kinderen. Het ingezamelde geld komt nu vast goed van pas! Ben ook reuze benieuwd naar foto's, maar die zullen nog wel even op zich laten wachten met dat trage internet, helaas. Pas maar op voor de krokodillen!
dikke kus!
mama

Lotje

Ha zusje!
Wat fijn om weer een berichtje van je te lezen, en leuk om je eventjes (voor het uitvallen van je telefoon) gesproken te hebben. Klinkt allemaal alsof je al een echte Ghanees bent;) Jammer dat er niets voor de kinderen is, maar des te belangrijker dat jullie er voor ze zijn! En het zou natuurlijk heel mooi zijn als jullie zouden kunnen helpen bij het tot stand komen van een nieuw weeshuis.
Ook leuk dat je naar zoveel plaatsen gaat, waar ik ook ben geweest. Kan ik me een beetje een voorstelling maken;) Als ik me niet vergis zijn we ook naar dezelfde crocodile pond geweest. Heel veel succes en plezier de komende tijd! en ik kijk weer uit naar je volgende berichtje...

Liefs, Lotje

P.S. Als je bijv. Walewale invoert op Google, dan is jouw weblog de bovenste en eerste hit! wie weet heb je wel veel meer lezers.....

Jelmer

Hee Rosan!
Wat leuk om weer een verhaaltje van je te lezen. Daarmee kun je natuurlijk net iets meer vertellen dan ons gesprekje laatst aan de telefoon. Mooi dat jullie, naast het werk in het weeshuis, in de weekenden lekker even wat kunnen ondernemen!
Vond het erg leuk je weer even te spreken laatst, ik bel je binnenkort weer een keertje.
groetjes,x
Jelmer

Kevin - Travel Active

Hoi Rosanne,

Goed bezig daar in dat arme, droge noorden van Ghana! Ik vond het zelf een indrukwekkende omgeving en weet zeker dat ze jullie hulp goed kunnen gebruiken!

Blijf zo positief als je kunt zijn dan haal je er in alle opzichten het meeste uit.

Fijn weekend alvast!

Groetjes Kevin